Skoda autó típusok, skoda nyári gumik

Volkswagen autó típusok, volkswagen nyári gumik

A Škoda Auto ma Csehország legnagyobb személyautógyára, a Volkswagen cégcsoport tagja. A céget 1899-ben alapította Emil Škoda és az 1920-as évekre Csehország legnagyobb ipari vállalatává vált. Gyártottak személy- és tehergépkocsit, illetve tömegközlekedési járműveket, mozdonyt, hidat, fegyvert, traktort.

A Škoda 1911-ben olvadt egybe a Václav Laurin és Václav Klement által alapított, először kerékpár és motor, majd személygépkocsi gyártó cégével, a Laurin & Klementtel, innentől kezdve beszélünk Škoda gépjárművekről.

A Skoda autógyártásának a története

A Laurin & Klement céget 1895-ben alapította Václav Laurin, aki a Cseh Kerékpáros Klub tagja volt, és Václav Klement könyvárus. Első kerékpárjuk a Slavia nevet viselte és Mladá Boleslavban gyártották. Az első két év alatt öt kerékpármodellt dobtak piacra. A cég fiatalsága ellenére a kerékpárok olyan megbízhatóak voltak, hogy a gyár két év garanciát vállalt rájuk.

1899-ben készítették el az első motorkerékpárjukat. Az első modell az “A” és a “B” modell nevet kapta; a B modellt erősebb motorral szerelték fel. 1900-ban már Angliába is exportáltak a termékeikből. 1901-ben megnyerték az első díjukat a nemzetközi kiállításokon. Ebben az évben indította el a cég a járműveit nemzetközi versenyeken, először a Párizs-Berlin útvonalon. A következő évben a gyár megnyerte első versenyét, Bohemiában. 1909-re már több, mint 4000 járművet készítettek.

Az első automobilt 1911-ben gyártották le. Az S modell névre keresztelt autó folyadékhűtéses, 4 hengeres, 54 lóerős volt. Érdekessége, hogy ez volt a legelső folyadékhűtéses autó. A típus rendkívül sikeres volt; még Oroszországba is exportáltak belőle. Az első világháború kezdetéig 600 db S modell készült, és csak 1925-ben állították le a gyártását.

A céget Emil Škoda alapította 1899-ben. A plzeňi gyár tömegközlekedési- és elektrotechnikai eszközökre valamint fegyvergyártásra szakosodott. Az Osztrák–Magyar Monarchia vezető cégévé vált és remek minőségű fegyverekkel látta el a Monarchia, majd később Csehszlovákia katonaságát. Sikerének köszönhetően gyorsan gyarapodott, így egyesült az L&K-val 1911-ben és Škoda személy- és teher gépjárműveket is elkezdtek gyártani. A gyár később felhagyott a fegyvergyártással.

A Skoda gyártása napjainkig

Az új Feliciát 1994-ben adták ki; ez már hivatalos Volkswagen-Škoda projekt volt. Az orrmotoros modellekből nagyon hatékony áruszállítókat építettek (Forman (Favorit kombi), Pick-up). 1996-ban újra elővették az Octavia nevet és egy középosztálybeli Škodának adták, amely a VW Golf hosszított padlólemezére épült. 1999-ben megjelent a Fabia, amit a mai napig gyártanak. 2000-ben leállították a Felicia gyártását; a Fabia, és az Octavia pedig átesett egy modellfrissítésen. 2002-ben a Superb-vel bővült a kínálat, ami a Škoda felsőkategóriás járműve, és a VW Passat alapjaira épül (Nevét szintén használták már). 2004-ben bevezették az Skoda Octavia második szériáját, szintén Golf padlólemezen. Új csomagokat is bevezettek a meglévő típusokhoz, mint például a Fabia RS (sport Fabia). 2006 őszén jelent meg a Magyarországon az új modell; az egyterű Roomster. 2007 májusában jelent meg a Fabia második kiadása, először csak csapotthátú változatban, majd kombiban. A 2008-as Genfi Autószalonon bemutatkozott az új Škoda Superb, majd 2008 októberében a Párizsi Autószalonon az új Octavia is. 2009-ben szintén a Genfi Autószalonon mutatták be a Škoda Yeti-t. 2012-ben érkezik a Volkswagen up! testvére, a Citigo.

A skoda autók típusai a nyári gumi webáruházban

 

A bejegyzés alapja: http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Auto

Comments are closed.