ADAC 2018 205/55 R16 V nyári gumi teszt

A legjobb 205/55 R16 V nyári gumi az ADAC 2018-as tesztje alapján

A cikkünkből megtudhatja, hogy a 2018-as ADAC nyárigumi teszten a 205/55 R16 V gumi méretben melyik nyárigumi lett a legjobb guminak nyilvánítva 2018-ban az ADAC mérnökei szerint.

A gumi tesztet készítette: ADAC

A teszten szerepló nyári gumi méret: 205/55 R16 V

A gumiabroncs teszt időpontja: 2018

Hogyan  és miért válasszak nyárigumit az autóra?

A megfelelő nyári gumiabroncs kiválasztásának az egyik elfogadott módja, az ADAC teszteken való szereplés. Ez valóban egy jó kiindulási adat, de célszerű több egyéb körülményt figyelembe vennünk, mikor nyárigumit választunk.

A nyárigumi kiválasztása, az autóhoz megfelelő abroncsok választása jelentős hatással lesz a komfortérzetünkre, az autó viselkedésére, a biztonságra és a kényelemre is. Könnyen belátható, hogy egy városi kisautó és egy sportosabb, hosszútávon használt autónál más nyári abroncs választás lesz célszerű. Sokat segíthet a legjobb kiválasztásban, ha a gyári ajánlásokat is figyelembe vesszük a nyári guminál.

A nyári gumiabroncs méret megfelelő kiválasztása

A legfontosabb paraméter a választáskor a gumiabroncs méret, lehetőleg mindig a gyári ajánlást vegyük figyelembe, amit megtalálhatunk a jármű kezelési kézikönyvében, vagy az ajtó belső részére ragasztott matricán, és többször az üzemanyag töltő nyílás ajtaján. Ha ezek nem állnak rendelkezése, az autón lévő nyárigumi méretéből is kiindulhatunk.

Az abroncsaink guminyomása

A guminyomás ellenőrzése és beállítása egy folyamatos feledat. Célszerű a nyári gumi felszerelésekor beállítani a guminyomást, de ha pl. a téli tárolás során leengedett, akkor gyakrabban, akár hetente ellenőrizzük a gumiban található nyomást. Az ajánlott nyomásértékeket a nyárigumi mértetnél is jelzett helyeken megtalálhatjuk, hogy milyen felhasználás esetén mekkora keréknyomást javasolnak. Ez mind a gumiabroncs élettartamában, a kopásban, a tapadásban, mind pedig az üzemanyag fogyasztásban nagy segítségünkre lehet.

Mikor cseréljem le a nyárigumit, milyen ellenőrzéseket kell megtenni?

A nyárigumit az szenzon elején nagyjából 7-8C feletti hőmérsékletnél javasolják feltenni. Ez azt jelenti, ha már reggelente is csak ritkán csökken le a hőmérséklet, és délután 10-20 fok közé is melegszik az idő, akkor már cserélhetjük az abroncsot.

Ha gumiszervizben cseréltetjük, vagy tetetjük fel az új nyárigumit, akkor ott elvégzik helyettünk az abroncs átvizsgálását, a megfelelő guminyomás beállítását és jelezni fogják, ha valami gond lenne a gumikkal.

Ha magunk végezzük, akkor vizsgáljuk meg a gumi oldalát, repedések, kitüremkedéseket látva belső, illetve anyaghibára figyeljünk oda. A futófelületnél a kopás mértékét illetve annak a típusát kell vizsgálnunk és eldönteni, hogy az abroncs használatban maradhat-e.

Vezetési stílus, a megtett távolság, a jármű teljesítménye és a gumiabroncsok minősítése.

Ahogy mindenki tisztában van vele, a gumiabroncsok esetében is a különböző gumi gyártók, különböző minőséget dobnak piacra. Sokaknak határozza meg a döntését az az árkategória, amennyit a nyárigumik vásárlására tud költeni. Nagyjából három minősítési szintre lehet osztani a gyártókat: budget, standard és premium. Szokás még az economy besorolást is használni.

A prémium kategóriát javasoljuk azon autósoknak, akiknek egyébként is nagy teljesítményű járművük van, vagy a vezetési stílusuk erőteljes, nagy távolságokra használják az autójukat, vagy éppenséggel a jármű használatának a gyakorisága kiemelkedő.

A standard vagy economy gumiabroncs is megfelelő azoknak, akiknél átlagos módon van használatban az autó és nem kívánják megfizetni a felső kategóriás gumikat. Általában ilyen felhasználók, akik szinte csak egy városban utaznak, kevés és rövidtávokat autóznak, nincs kiemelkedő teljesítmény igényük a vezetési stílusuk alapján.

A budget kategória tökéletes választás, ha nyugodt, kiegyensúlyozott módon vezetünk, kis teljesítményű járművel, rövid távolságokat megtéve. Ezek a gumiabroncsok újak, és a használt társaikkal egy árkategóriában vannak. Azonban azzal, hogy újak, jelentősen biztonságosabbak, megkapjuk a gyártói garanciát, jobb minőségű, újabb technológiát használunk. Amennyiben oldalunkról vásárol, a legtöbb nyárigumihoz megkapja a kátyúgarancia kiegészítő ingyenes garanciánkat is.

A gumi típusa, a futófelület, a mintázat.

A nyári gumiabroncsoknál megjelennek a mély vízelvezető árkok a sok víz elvezetésére – az aquaplaning csökkentéséhez -, megjelennek az aszimmetrikus mintázatok, a forgásirányos gumik. Persze ugyanúgy megvannak az irányított – pl. halszálkás mintázatos – gumik is.

A legtöbb abroncs mintázat igyekszik a stabilitás, a biztonságot, a tapadást, az úttartás, a fékút rövidülését, a kevesebb üzemanyag fogyasztást, a csendesebb futást biztosítani. A legfontosabb mellett, több száz egyéb feltételt, elvárást lehetne még megfogalmazni. Ezek közül az Európai Unió 3 értéket tartott fontosnak kiemelni, jelenleg az EU1222 alapján mérik és sorolják be a nyári gumiabroncsokat is. A három fő érték: a nedves tapadás, üzemanyag hatékonyság, és a zajosság. Az utóbbi 2 alrészből áll, az egyik az jelenlegi és jövőbeni EU-s szabályozásnak való megfelelőség, valamint az abroncsok zajosságának az értéke.

Az aszimmetrikus gumik nagyon fontos tulajdonsága a jó oldaltartás, így pl. a nagy sebességű közlekedésben és a kanyarokban is jó szolgálatot tehet egy ilyen gumi.

Hol vásároljak nyárigumit?

Természetesen mi a nyarigumi.hu weboldalt javasoljuk. Itt minden segítséget megkap, új jó minőségű nyárigumit vásárolhat, amit fel is szerelünk Önnek a korábbi, vagy egy új felnire.

Mi nem árusítunk használt nyári gumikat, csak új abroncsok szerzhetők be nálunk.

Végezetül az árak mellett célszerű figyelembe venni – az általunk is kínált – ingyenes kiegészítő garanciát : a kátyúgaranciát. A Kátyúgarancia 4 nyárigumi vásárlása esetén egy éven belül ingyenes cserét biztosít olyan sérülések esetén is, amire a gyári garancia nem érvényes, legyen az kátyú, szög, útpadka okozta sérülés.

Ki használja a 205/55 R16 V nyárigumikat?

A 205/55 R16 V nyári gumiabroncs méret főként a kompakt autók gyakori nyárigumi mérete. Itt egy pár példa, milyen autókra szoktak 205/55 R16 nyári gumit szereltetni.

Az ADAC teszt eredmények alapján a lista 205/55 R16 V méretben

Nedves tapadás Száraz tapadás Zaj Fogyasztás ADAC
1 Michelin Primacy 3 2,5 1,7 3,1 1,9 2,1
2 Bridgestone Turanza T001 Evo 2,0 1,9 3,4 2,1 2,3
Continental PremiumContact 5 2,2 2,2 3,3 1,7 2,3
Firestone Roadhawk 2,2 1,7 3,7 2,0 2,3
5 Hankook Ventus Prime 3 K125 2,5 1,6 3,4 2,1 2,4
Semperit Speed-Life 2 2,1 2,4 3,4 2,2 2,4
7 Esa+Tecar Spirit 5HP 2,6 2,1 3,7 2,0 2,6
Kumho Ecsta HS51 2,5 2,6 3,2 2,2 2,6
Pirelli Cinturato P7 Blue 2,6 1,7 3,9 1,8 2,6
10 Fulda EcoControl HP 2,9 2,6 3,4 2,2 2,9
11 Giti Premium H1 3,0 2,7 3,3 2,2 3,0
Goodyear EfficientGrip Performance 2,8 2,0 3,2 1,8 3,0
Nexen N’Blue HD Plus 2,7 2,2 3,0 2,4 3,0
14 Cooper Zeon CS8 3,2 3,2 3,2 2,3 3,2
15 Infinity Ecosis 3,2 3,1 3,2 2,0 4,0
Vredestein Sportrac 5 2,7 1,7 3,1 1,7 4,0

Comments are closed.