Archive for: február 2014

Dunlop nyári gumi

A Dunlop nyári gumi története

Dunlop abroncsok tulajdonosa Goodyear Tire és a Rubber Company , ők értékesíti a Dunlop márka gumiabroncsokat Észak-Amerikában, Ausztráliában és Európában. A világ más régióiban a Dunlop márkának más cégek a tulajdonosai. Indiában például a márka tulajdonosa a Dunlop India Ltd. amelynek anyavállalata az Ruia csoport, és az egész Ázsia és Afrika a Sumitomo Rubber Industries .

A Dunlop autógumi gyártás alapja is egy felfedezés volt, amelyet a cég alapítójának John Boyd Dunlop egy ötlete indított el.

A Dunlop gyárt speciális motor és túraabroncsokat, de a fő gumigyártási irány a személyautó abroncs, teher és kisteherautó gumiabroncsok gyártása és forgalmazása. Természetesen nyárra, nyári gumikat is gyártanak.

A dunlop néhány ismertebb nyári gumi mintázata:

  • Streetresponse, Streetresponse 2
  • Sport maxx
  • Sport 01, Sport 01A
  • SP Sport 01
  • SP Sport 5000
  • SP 200, SP 200E, SP 220E
  • SP 5000
  • Blueresponse

 

John Boyd Dunlop

Dunlop egy nap boldogan nézte, ahogy a tíz éves Jonny fia belfasti házuk kertjében triciklizik, ám öröme hamar kisebb lett, mert észrevette, hogy a kerekek mély nyomot szántanak a gyepbe. Elkezdett tűnődni, miképp lehetne megakadályozni, hogy az éles vasabroncsok kifordítsák a fűcsomókat. Amikor tekintete a kerti locsolócsőre tévedt, megszületett fejében az ötlet! A gumislagot a tricikli kerekeire erősíti, mégpedig vízzel töltve. Meg is próbálkozott vele, azonban a víz túlságosan rugalmatlannak bizonyult, ezért háziorvosa ötletéből kiindulva (aki a felfújt kórházi matracokra gondolt) levegővel helyettesítette a vizet. Mivel a locsolócsövet sehogy sem tudta fölerősíteni az abroncsra, ezért szövetborítású gumiszalagot szögelt egy fakorongra, így egy tömlő keletkezett. A levegő utántöltésére cumisüveg tetejéből szelepet is konstruált, amelyen át egy futball labdához használatos pumpával felfújta és fölszerelte a tricikli kerekeire. 1888. február 28-án kerekezett ki először. (Tudni kell, hogy a gumi 1865-től terjedt el a járművek kerekeinél, de tömör változatban, amelyet 1839-ben Charles Goodyear találmánya a vulkanizálás tett lehetővé.)

Először egy sportversenyen tesztelte felfedezését. Az észak-írországi Queens College Sports hagyományos kerékpárversenyén egy középmezőnybeli versenyző, Willam Hume légtömlős kerekű kerékpárjával minden futamot megnyert, amin csak elindult. Történt mindez Belfastban, 1888. júniusában.

Ezután gyorsan benyújtotta és 1888. október 31-én meg is kapta a szabadalmat, amelyet azonban hosszú herce-hurca után 1891. áprilisában érvénytelenítettek, ugyanis a légabroncsot 1845-ben találta fel Robert W. Thomson, skót mérnök. Ez akkor még drága volt, és cseréjük nehézkes, emiatt a találmányt elfeledték.

Dunlop azonban üzletet látva saját találmányában, 1890-ben megnyitotta első abroncs gyárát Dublinban, és három évvel később első gyárát a kontinensen a németországi Hanauban. 1895-ben az első automobil már pneumatikus abroncsokon gurult és a Dunlop abroncsokat már Franciaországban és Kanadában is árulták, valamint már Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban is gyártották. Mivel 1896-ban már 4 millió biciklista járta az utakat, az üzlet egyre jobban beindult. 1898-re a cég kinőtte a dublini központot és a gyártást először Coventry-be majd 1902-ben egy négyszáz holdas birminghami – mely később Fort Dunlopként lett világszerte ismert – telepre költözött. 1910-ben a Dunlop megjelent Malajziában, hogy megoldja a cég folyamatos nyersgumi ellátását,egy 50 000 holdas gumi ültetvényt hozott létre. 1913-ban az első japán abroncs gyár Kóbeban megnyitotta kapuit.

John Dunlop 1921. október 23-án Balls Bridge-ben (ma Dublin része) bekövetkezett halálakor virágzó vállalatot hagyott utódaira.

A Dunlop autógumi gyártó vállalat

Cégét 1896-ban Byrne Brothers India Rubber Company néven jegyeztek be. A vállalat 1900-ban vette fel a Dunlop Rubber Company Ltd. nevet.

1926-ra a Dunlop vállalaté volt a Brit Birodalom legnagyobb, egy kézben lévő földbirtoka. A most is működő cég, a világ egyik legnagyobb gumiipari monopóliuma jelenleg a BTR PLC holding birtokában van.

 

A bejegyzés alapja: http://hu.wikipedia.org/wiki/John_Boyd_Dunlop  , http://en.wikipedia.org/wiki/Dunlop_Tyres

A legjobb 195/65 R15 V nyári gumi 2014-ben, ADAC gumi teszt

A legjobb 195/65 R15 V nyári gumi 2014-ben, ADAC gumi teszt

A cikkünkből megtudhatja, hogy a 2014-es ADAC nyárigumi teszten a 195/65 R15 V gumi méretben melyik nyárigumi lett a legjobb guminak nyilvánítva 2014-ben az ADAC mérnökei szerint.

A gumi tesztet készítette: ADAC

A teszten szerepló nyári gumi méret: 195/65 R15 V

A gumiabroncs teszt időpontja: 2014

Hogyan válasszunk nyárigumit az autónkra?

A megfelelő nyári gumiabroncs kiválasztásának az egyik elfogadott módja, az ADAC teszteken való szereplés. Ez valóban egy jó kiindulási adat, de célszerű több egyéb körülményt figyelembe vennünk, mikor nyárigumit választunk.

A nyárigumi kiválasztása, az autóhoz megfelelő abroncsok választása jelentős hatással lesz a komfortérzetünkre, az autó viselkedésére, a biztonságra és a kényelemre is. Könnyen belátható, hogy egy egy városi kisautó és egy sportosabb, hosszútávon használt autónál más nyári abroncs választás lesz célszerű. Sokat segíthet a legjobb választásban, ha a gyári ajánlásokat is figyelembe vesszük a nyári gumink kiválasztásánál.

Gumiabroncs méret

A legfontosabb paraméter a választáskor. A gyári ajánlást megtalálhatjuk a jármű kezelési kézikönyvében, az ajtó belső részére ragasztott matricán, és többször az üzemanyag töltő nyílás ajtaján. Ezen kívül persze az autón lévő nyárigumi mérete is segítségünkre lehet, a gumi oldalán találjuk a méretet. Itt említhetjük meg a guminyomás ellenőrzésének és beállításának a szükségességét. Szintén meg kell az előbbi helyeken az autón találnunk, hogy milyen felhasználás esetén mekkora keréknyomást javasolnak. Ez mind a gumiabroncs élettartamában, a kopásban, a tapadásban, mind pedig az üzemanyag fogyasztásban nagy segítségünkre lehet.

Hány nyárigumit vegyek? Elég a 2, vagy 4-et vásároljak?

A legjobb vezetési paramétereket akkor tudjuk biztosítani, ha a négy keréken egyszerre cseréljük az abroncsokat. Célszerű az új nyári gumik felszerelése előtt a régi abroncsok állapotát, kopását megvizsgálni és szükség szerint a futómű beállítást elvégeztetni. Az új abroncsokat jó minőségű, tiszta keréktárcsára szereljük, valamint minden esetben végezzük el a kerekek centrírozását.

Hol vehetjük észre a hátrányát, ha csak 1 pár nyárigumi garnitúrát vásárolunk? Más lesz az autó futása, a aquaplaning, a tapadás, a fékezés, a fékút. Szélsőséges esetben futás közben is tapasztalhatjuk a különböző tengelyeken a más minőségű abroncsokat.

Vezetési stílus, a megtett távolság, a jármű teljesítménye és a gumiabroncsok minősítése.

Ahogy mindenki tisztában van vele, a gumiabroncsok esetében is a különböző gumi gyártók, különböző minőséget dobnak piacra. Sokaknak határozza meg a döntését az az árkategória, amennyit a nyárigumik vásárlására tud költeni. Nagyjából három minősítési szintre lehet osztani a gyártókat: budget, standard és premium. Szokás még az economy besorolást is használni.

A prémium kategóriát javasoljuk azon autósoknak, akiknek egyébként is nagy teljesítményű járművük van, vagy a vezetési stílusuk erőteljes, nagy távolságokra használják az autójukat, vagy éppenséggel a jármű használatának a gyakorisága kiemelkedő.

A standard vagy economy gumiabroncs is megfelelő azoknak, akiknél átlagos módon van használatban az autó és nem kívánják megfizetni a felső kategóriás gumikat. Általában ilyen felhasználók, akik szinte csak egy városban utaznak, kevés és rövidtávokat autóznak, nincs kiemelkedő teljesítmény igényük a vezetési stílusuk alapján.

A budget kategória tökéletes választás, ha nyugodt, kiegyensúlyozott módon vezetünk, kis teljesítményű járművel, rövid távolságokat megtéve. Ezek a gumiabroncsok újak, és a használt társaikkal egy árkategóriában vannak. Azonban azzal, hogy újak, jelentősen biztonságosabbak, megkapjuk a gyártói garanciát, jobb minőségű, újabb technológiát használunk. Amennyiben oldalunkról vásárol, a legtöbb nyárigumihoz megkapja a kátyúgarancia kiegészítő ingyenes garanciánkat is.

A gumi típusa, a futófelület, a mintázat.

A nyári gumiabroncsoknál megjelennek a mély vízelvezető árkok a sok víz elvezetésére – az aquaplaning csökkentéséhez -, megjelennek az aszimmetrikus mintázatok, a forgásirányos gumik. Persze ugyanúgy megvannak az irányított – pl. halszálkás mintázatos – gumik is.

A legtöbb abroncs mintázat igyekszik a stabilitás, a biztonságot, a tapadást, az úttartás, a fékút rövidülését, a kevesebb üzemanyag fogyasztást, a csendesebb futást biztosítani. A legfontosabb mellett, több száz egyéb feltételt, elvárást lehetne még megfogalmazni. Ezek közül az Európai Unió 3 értéket tartott fontosnak kiemelni, jelenleg az EU1222 alapján mérik és sorolják be a nyári gumiabroncsokat is. A három fő érték: a nedves tapadás, üzemanyag hatékonyság, és a zajosság. Az utóbbi 2 alrészből áll, az egyik az jelenlegi és jövőbeni EU-s szabályozásnak való megfelelőség, valamint az abroncsok zajosságának az értéke.

Az aszimmetrikus gumik nagyon fontos tulajdonsága a jó oldaltartás, így pl. a nagy sebességű közlekedésben és a kanyarokban is jó szolgálatot tehet egy ilyen gumi.

Hol vásároljak nyárigumit?

Természetesen a nyarigumi.hu megbízható webáruházat kell elsődlegesen javasolnunk. Nálunk minden technikai, szakmai támogatást megkap a vásárláshoz, így minimálisra tudjuk csökkenteni, hogy nem megfelelő nyárigumit választ az autójához.

Ezen kívül, amit javaslunk, hogy mindenképp új nyári abroncsokat vásároljanak, a használt abroncsok történetét nem ismerhetjük, és senki nem képes garanciát vállalni arra, hogy belül milyen a használt gumi szerkezete.

A másik fontos feltétel, hogy bizonyosodjanak meg, hogy magyar gumiabroncs áruházból vásárolnak, a külföldi székhelyű társaságokkal szemben nem tudja érvényesíteni a hazai törvényi szabályozást.

Végezetül az árak mellett célszerű figyelembe venni – az általunk is kínált – ingyenes kiegészítő garanciát : a kátyúgaranciát. A Kátyúgarancia 4 nyárigumi vásárlása esetén egy éven belül ingyenes cserét biztosít olyan sérülések esetén is, amire a gyári garancia nem érvényes, legyen az kátyú, szög, útpadka okozta sérülés.

Ki használja a 195/65 R15 V nyárigumikat?

A 195/65 R15 gumi méret az egyik legelterjedtebb méret a nyárigumik között is, mert a középkategóriás és kompakt autók kedvelt gumi mérete. Lehetetlen lenne felsorolni az összes autótípus, most csak néhány példa álljon itt, melyik autóknál jellemző a 195/65 R15 nyárigumi használata.

Ford Focus Opel Astra Opel Meriva Opel Vectra
VW Golf VW Passat VW Bora Seat Leon
Seat Toledo Kia Cee’d Rover 75 Peugeot 307
Saab 9-5 Skoda Octavia Renault Laguna Mercedes C Class

A 195/65 R15 V nyárigumi, 2014-es ADAC teszt nyári abroncsai

A 2014-es ADAC nyárigumi teszt a Goodyear EfficientGrip Performance nyári gumiabroncsot hozta ki győztesnek.

A legjobb nyárigumi a teszt alapján a Goodyear EfficientGrip Performance.

 

Nyárigumi modell Webáruházunk nyári gumi akciója
1 Goodyear EfficientGrip Performance Goodyear EfficientGrip Performance
2 Dunlop Sport Bluresponse Dunlop Sport Bluresponse
3 Hankook Kinergy ECO K425 Hankook Kinergy ECO K425
4 Fulda EcoControl HP Fulda EcoControl HP
5 Nokian Line Nokian Line
6 Pirelli Cinturato P1 Verde Pirelli Cinturato P1 Verde
7 Vredestein Sportrac 5 Vredestein Sportrac 5
8 Semperit Speed-Life Semperit Speed-Life
9 Kumho KH27 Kumho KH27
10 Yokohama BluEarth AE01 Yokohama BluEarth AE01
11 Michelin Energy Saver+ Michelin Energy Saver+
12 Bridgestone Turanza T001 Bridgestone Turanza T001
13 Continental ContiPremiumContact 5 Continental ContiPremiumContact 5
14 Nexen n’Blue HD Nexen n’Blue HD
15 High Performer Sport HS3 High Performer Sport HS3
16 Apollo Alnac 4G Apollo Alnac 4G
17 Federal Formoza FD2 Federal Formoza FD2

 

Az ADAC vizsgálati tesztjeiben való sikeresség szerint

Száraz út Hankook Kinergy Eco K425, Pirelli Cinturato P1 Verde, Vredestein Sportrac 5, Michelin Energy Saver+, Bridgestone Turanza T001, Continental ContiPremiumContact 5
Nedves út Goodyear EfficientGrip Performance, Dunlop Sport BluResponse, Hankook Kinergy Eco K425, Fulda EcoControl HP, Nokian Line, Pirelli Cinturato P1 Verde, Vredestein Sportrac 5, Bridgestone Turanza T001, Continental ContiPremiumContact 5, Apollo Alnac 4G
Zaj szint The following were ranked highest, with a “satisfactory” rating: Dunlop Sport BluResponse, Hankook Kinergy ECO K425, Fulda EcoControl HP, Kumho KH27, Yokohama BluEarth AE01, Michelin Energy Saver+, Bridgestone Turanza T001, Continental ContiPremiumContact 5, Apollo Alnac 4G, Federal Formoza FD2
Üzemanyag takarékosság
All tyres scored similarly, with a “good” rating
Kopásállóság Michelin Energy Saver+