Barum nyári gumi gyártó

Barum nyárigumik ismertetője

A Barum jól ismert és jól csengő név a magyar gumik között. Egy cseh gumiabroncs gyár termékei, a neve a korábbi Bata, a Mitas és a Rubena gumik nevéből származtatott mozaikszó.

A Bata testvérek szerény módon indították meg üzleti vállalkozásukat, a Bata lábbelik gyártójaként ismerhettük meg őket. Az első világháború előtt még 3 embert foglalkoztattak, majd a háború után 1924-től gumitalpú cipők tömeggyártásába kezdtek. Időben tudtak csatlakozni a megerősödő gumiiparhoz. 1931-től már kerékpár gumiabroncsokat is gyártottak, és csak pár év kellett, hogy 1934-től elinduljon a Bata autógumi gyártása is.

Az 1945-ös államosítás után másik két kisebb céggel – Rubena és Mitas – történő egyesülésüket követően jelent meg a piacon Barum márkanév.

Az újonnan létrehozott Barum cégcsoport, a három telephely gyártó kapacitása miatt jelentős szeletet tudott a gumigyártásból kinyerni, így gyorsan fejlődve, további kerékpár és már motor abroncsokat is gyártott. Speciális termékként a sport- és gyorsasági motorokhoz is készítettek abroncsokat.

1992-ben aztán a rendszerváltással kicsit meggyengült piacukra válaszként beolvadtak a Continental cégcsoportba.

Ma a Barum gumiabroncsokat az egész Európában, többek között az Egyesült Királyságban az ügyfelek számára értékesítik. Az Otrokovice gyár naponta mintegy 60 000 gumiabroncsot gyárt, összesen 18 millió Barum gumiabroncsot gyártanak.

Comments are closed.